Witam, 👧
niedawno opublikowałam przepis na matujący krem do twarzy na dzień, teraz pora na chłodzący krem do twarzy na noc który ukoi skórę. Zapraszam do lektury.
Narzędzia:
- zlewka szklana lub inny szklany pojemnik,
- mieszadełko, spieniacz do kawy,
- docelowy pojemnik na krem,
- garnek wyłożony ręcznikiem papierowym, napełniony wodą,
- plastikowa pipeta z miarką.
Faza wodna:
- woda różana,
- kwas hialuronowy,
- baza emulgująca z oleju z pestek moreli.
Faza olejowa:
- olej herbaciany.
Dodatki:
- olejek eteryczny cytrynowy,
- olejek eteryczny miętowy.
Przepis:
1. Do zlewki z miarką wlewamy 15 ml wody różanej i dodajemy 3 krople kwasu hialuronowego.
2. Odliczamy 50 półkul bazy i wrzucamy ją do wody.
3. Zlewkę z zawartością wkładamy do garnka z wodą i podgrzewamy na małym ogniu.
4. Gdy baza się rozpuści wyjmujemy ostrożnie zlewkę i mieszadełkiem
ubijamy krem przez chwilę, aż wyraźnie zgęstnieje. (U mnie wtedy
mieszadełko zwalnia obroty, więc łatwo to wyczuć.)
5. Pipetą odmierzamy 7 ml oleju herbacianego i wlewamy go do zlewki. Ubijamy krem ponownie, aż olej połączy się z kremem.
6. Dodajemy 3 krople eterycznego olejku cytrynowego i 2 krople eterycznego olejku miętowego i mieszamy krem ponownie.
7. Gdy krem ostygnie nieco dodajemy konserwant, jeśli chcemy krem przechowywać poza lodówką, ja jednak tego nie robię.
Gotowe. Krem można przełożyć do słoiczka. Z uwagi na to, iż nie ma tam konserwantu krem trzeba przechowywać w lodówce. Ze względu na obecność eterycznego olejku miętowego krem przyjemnie chłodzi i koi skórę, zwłaszcza po upalnym dniu. Polecam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz