Sklep Maris Stella

Sklep Maris Stella
Zapraszam!

piątek, 20 maja 2016

Przepis na Ocet z granatu.

Witam, :)
octowych przepisów ciąg dalszy, czyli czas na Ocet Z Granatu. Za jakiś czas będą jeszcze 2 artykuły częściowo związane z octem. Ocet z granatu tym razem posłuży nam w celach kosmetycznych. Sok z granatu zawiera wiele antyoksydantów i karotenoidów, podobnie ocet, więc zadziałamy na siebie z zewnątrz i od środka.
Składniki:
- słoik,
- bagietka lub łyżka do mieszania,
- miska,
- butelka szklana,
- stopka lub rajstopa,
- owoc granatu,
- woda przegotowana,
- cukier,
- 1-2 łyżki octu jabłkowego lub cały starter drożdżowy, czyli osad z poprzedniego octu.
Przepis:
1. Konsumujemy owoc granatu i zostawiamy pestki lub wyciskamy z niego sok i pijemy go.
2. Pozostałości wrzucamy do słoika.
3. Wlewamy 1-2 łyżki octu jabłkowego lub cały starter drożdżowy.
4. Wsypujemy 4-5 łyżek cukru.
5. Wlewamy przegotowaną wodę tak by wszystko było zalane i by było trochę miejsca, mieszamy bagietką.
6. Proces fermentacji będzie przebiegał tak samo jak w poprzednim occie. Ocet mieszamy również często, nawet kilkanaście razy dziennie.
7. Zanik bąbelków gazu świadczy o tym, że ocet jest gotowy, ma różowo - ceglasto - czerwony kolor w zależności od owocu.
8. Ocet przecedzamy przez stopkę lub pończochę rajstopową małymi porcjami, tak by wycisnąć jak najwięcej płynu do miski. Uwaga, ocet farbuje skórę na pomarańczowo.
9. Ocet przelewamy do szklanej butelki, po pewnym czasie utworzy się osad, a zapach powinien przypominać ocet z winem.
W najbliższym czasie będzie przepis na pierwszy kosmetyk z Octem z granatu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz