Sklep Maris Stella

Sklep Maris Stella
Zapraszam!

czwartek, 4 maja 2017

Przepis na Krem do twarzy dla cery naczyniowej.

Witam, 馃懅
dzi艣 opisz臋 jak zrobi艂am Krem dla cery naczyniowej. Jest to krem typu olej w wodzie, czyli to taki lekki krem na dzie艅. kremy sk艂adaj膮 si臋 z dw贸ch faz: wodnej i olejowej, dochodz膮 te偶 dodatki kt贸re daje si臋 ju偶 po po艂膮czeniu dw贸ch pierwszych faz.

Sk艂adniki:
Faza wodna:
- woda r贸偶ana,
- witamina C lewoskr臋tna,
- baza samo emulguj膮ca z oleju z pestek moreli,
- koenzym Q10.
Faza olejowa:
- olej brzoskwiniowy,
- w艂贸kna pomara艅czy.
Dodatki:
- czerwony olej palmowy,
- ekstrakt liposomowy na naczynka,
- uszlachetniony olej arganowy z Bielendy,
- konserwant ekologiczny DHA BA,
- pomara艅czowy olejek eteryczny.
Narz臋dzia:
- zlewka szklana lub inny szklany pojemnik,
- 艂y偶eczki miarowe 0,5 g i 0,05 g,
- mieszade艂ko, spieniacz do kawy,
- plastikowe pojemniczki z miark膮,
- docelowy pojemnik na krem,
- garnek wy艂o偶ony r臋cznikiem papierowym, nape艂niony wod膮.

Przepis na oko艂o 60 ml Kremu:
1. W plastikowym pojemniczku odmierzamy 12,5 ml wody r贸偶anej.
2. Dodajemy 2 razy po 0,05 g lewoskr臋tnej witaminy C i mieszamy do rozpuszczenia.
3. Wlewamy to do szklanego pojemnika.
4. Dodajemy 20 p贸艂kul bazy samo emulguj膮cej. Baza ma posta膰 takich malutkich p贸艂kul o kremowym kolorze.
5. Do drugiego plastikowego pojemniczka wlewamy 5 ml oleju brzoskwiniowego.
6. Do oleju dodajemy 0,5 g w艂贸kien pomara艅czy i mieszamy dok艂adnie szpatu艂k膮 by nie by艂o grudek.
7. Wstawiamy naczynie z wod膮 i baz膮 do garnka z wod膮 i podgrzewamy ca艂o艣膰. Dobrze by艂oby gdyby poziom wody w garnku przewy偶sza艂 troch臋 poziom wody w naczyniu.
8. Gdy wszystko si臋 podgrzeje wk艂adamy mieszade艂ko i mieszamy zawarto艣膰 a偶 do rozpuszczenia bazy samo emulguj膮cej.
9. Gdy wszystko si臋 rozpu艣ci wyjmujemy naczynie z garnka.
10. Mieszaj膮c mieszade艂kiem w pojemniku dodajemy ma艂ymi porcjami olej z w艂贸knami pomara艅czy i mieszamy tak d艂ugo a偶 wszystko si臋 po艂膮czy.
11. Mo偶emy poczeka膰 a偶 rzadki krem troch臋 ostygnie lub od razu dodawa膰 dodatki.
12. Do kremu dodajemy 3 krople czerwonego oleju palmowego i mieszamy do wch艂oni臋cia.
13. Potem dodajemy kropl臋 uszlachetnionego oleju arganowego i dwie krople ekstraktu liposomowego, i mieszamy.
14. Dodajemy 3 krople eterycznego olejku pomara艅czowego i mieszamy.
15. Porcj臋 kremu umieszczamy w pojemniku docelowym na krem.
16. Tak otrzymujemy oko艂o 20 ml kremu, aby by艂o 60 ml powtarzamy kroki 1-14 jeszcze 2 razy.
17. Do pojemnika z ca艂ym kremem dodajemy 10 kropli konserwantu i mieszamy mieszade艂kiem. Gotowe.

Przyk艂adowe pytania i odpowiedzi:
  Po co w Kremie jest witamina C?
- Jest w nim, gdy偶 ma dzia艂anie zakwaszaj膮ce krem i uszczelnia naczynia krwiono艣ne.
  Czy potrzebna jest baza samo emulguj膮ca, jak dzia艂a i czy mo偶na j膮 czym艣 zast膮pi膰 w razie jej braku?
- Baza jest potrzebna po to, aby po艂膮czy膰 faz臋 wodn膮 z olejow膮 przez ich dok艂adne wymieszanie w wysokiej temperaturze, jest to emulgator do krem贸w typu olej w wodzie i mo偶na j膮 zast膮pi膰 emulgatorami do takich w艂a艣nie krem贸w.
  Dlaczego w Kremie jest u偶yty olej brzoskwiniowy, czy da si臋 go czym艣 zast膮pi膰?
- Olej ten jest bardzo lekki i nadaje si臋 do kremu na dzie艅, mo偶na go zast膮pi膰 olejem morelowym, migda艂owym lub wi艣niowym, wa偶ne, aby ten olej by艂 lekki.
  Po co s膮 w艂贸kna pomara艅czy?
- W艂贸kna s膮 stabilizatorem, ochraniaj膮 przed rozwarstwieniem si臋, jednak dodane w nadmiarze powoduj膮 wa艂kowanie si臋 Kremu na sk贸rze.
  A po co jest olej palmowy czerwony i dlaczego tak ma艂o jest u偶yty?
- Olej ten w takiej ilo艣ci jest po to, aby Krem mia艂 艂adny 偶贸艂ty kolor i jednocze艣nie nie barwi艂 sk贸ry.

Niestety, pisz臋 to uczciwie, Krem wyszed艂 niezwykle rzadki, jak mleczko do demakija偶u i mi si臋 na drugi dzie艅 rozwarstwi艂, jest to sprawa zbyt ma艂ej ilo艣ci emulgatora, a dla bezpiecze艅stwa opracowa艂am receptur臋 podobn膮, opart膮 na dw贸ch naturalnych emulgatorach. Przepis na ten Krem uka偶e si臋 za kilka dni i b臋dzie to Krem do st贸p i n贸g, jednak ilo艣膰 emulgatora mo偶na z niego zaczerpn膮膰 i zastosowa膰 w tym kremie. Wtedy wyjdzie dobra konsystencja i si臋 nie rozwarstwi.

Brak komentarzy:

Prze艣lij komentarz